Rólunk

Relief interjú : ( 2012 december )

Készítette Horváth Gábor és Rács Balázs

Emlékszem először egy Chris Fortier bulin találkoztunk a Pacha Bar-ban. A harmadik barátunk aki ott volt sajnos elment. Utána szintén Chris Fortier bulin futottunk össze a Home Clubban. Véletlen ez, vagy kötődsz Chris zenéihez?

 

Igen, én is nagyon jól emlékszem a találkozásokra és a harmadik barátunk Zsolti volt aki anno megmutatta ezt az elektronikus zenei stílust, aminek azóta is a rabja vagyok és leszek is...

Nem különösebben kötődöm Chris zenéihez, jó Dj- nek tartom, viszont sajnálom, hogy a produceri munkára kevesebb ideje jutott akkoriban, bár egy pár jól sikerült saját szerzemény így is napvilágot látott a kezei alól.

 

 

Azután kiderült, hogy dj-zel és ahogyan Zsolti fogalmazott őstehetség vagy, amiről én magam hetente meggyőződök, hisz minden új mixedet átküldöd. Amikor először dolgoztunk együtt egyből mély vízbe dobtalak, Studio, Dave Seaman, warm up. Elég hálátlan szerep, de profin megoldottad. Te hogyan élted ezt meg a dj pultban?

 

Igen ez így van, kőkeményen a mélyvízben találtam magamat a Studio pultja mögött!

Fantasztikus és felemelő érzés volt abban a clubban játszani, bár bevallom őszintén rendesen volt bennem drukk is...

Ezután a Dokkban lévő fellépés már sokkal könnyebben ment!

Nagyon igaz az, hogyha rögtön egy nehéz feladat elé állítják az embert egy szuperclubban, utána minden könnyebben megy...

 

 

Mit jelent neked a dj pultban állni és átadni a zenéket a publikumnak? Mennyire játszol magadnak, mennyire a közönségnek?

 

Igazán megindító és csodálatos érzés zenéket közvetíteni a közönség felé minden alkalommal!

Mivel a táskámban szinte csak olyan darabok találhatóak amik egytől egyig az én kedvenceim is, így az ott lévő emberekkel én is ugyanúgy élvezem az összes muzsikát!

Sosem tervezem meg előre a műsort és mivel nagyon széles a repertoárom, tudom úgy alakítani, hogy az mindenkinek igazi élményt nyújtson!

 

 

Ha már beszéltünk Fortier-ről ik a kedvenc külhoni producereid, dj-id?

 

Nagyon hosszú lenne ez a lista, mivel az utóbbi időben a szívemhez nagyon közel álló progressive house berkein belul, felcseperedett egy új generáció, aki igenis az intelligensebb zenéket helyezi előtérbe!

Itt mindenképpen meg kell említenem Loquai- t, Matteo Monero-t, Cj Art- ot, Hector Sawiak- ot, Tolga Diler- t, Suffused- et és a Deepsoul Duo- t is!

Érdekesek Ben Coda, Enrique Calvetty, Dark passenger, Andrez és Joseph Capriati munkái is.

Természetesen a nagy " öregeknek " számító dj- k közül is sok kedvencem van!

Hernan Cattaneo, Sasha, Moshic, az RPO és természetesen Jerome Isma-Ae, akinek a neve garancia az őrülethez!

 

És a magyarok?

 

A Magyarok közül Jay Lumen, Dynamic Illusion, Lank, Kay- D, East Cafe, Snorkle és Retroid is akikre már külföldön is kereslet van remek produceri munkáik miatt!

De a kedvencek közé tartozik még Jámbor Tomi, Shizuka, és Blackman is.

Itt is megemlíteném a régi nagy öregeket...

Chriss, Khül, és Slam Jr...

Rajtuk nevelkedtem és mikor a számomra kedvezőtlen " zenei fordulat " megtörtént akkor sem fordultam el tőlük, a mai napig tiszteletben tartom és elismerem a munkásságukat!!!

 

Bakelitről, CD-ről vagy laptopról játszol?

 

Bakelit és CD!

Mivel sikerült anno elég sok kiemelkedő darabot megszereznem fekete korongon Moonline- tól és Shiipman- től, ezért a Bakelit is örök szerelem marad!

 

Mi a véleményed az ingyenes MP3 letöltő oldalakról és a torrentezésről? Mennyire tartod etikusnak zenét "lopni" az alkotóktól?

 

Mivel az ember lépten nyomon belebotlik akarva akaratlanul az ilyen oldalakba, szerintem az alkotóknak kell jobban odafigyelni arra, hogy ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe ezek a művek!

Természetesen nem tartom etikusnak dolognak zenét " lopni ", de sajnos a mai fejlett technika már lehetővé teszi, hogy a legvédettebb oldalról is le tudják tölteni a zenéket.

 

 

 

Minden esetben fizetsz a zenékért?

 

Őszinte leszek, szinte minden esetben csak azért töltök le egy egy művet, hogy észben tartsam azt, mivel rengeteg új zene születik meg nap mint nap és az ember képtelen fejben tartani az összeset.

Ezután ha van rá lehetőségem akkor megvásárolom és mivel valószínűleg játszani is fogom ezért törekednem kell a megfelelő minőségre!

 

 

Így görbülj meg? :D :D

 

Az előző válaszom miatt szerencsésen megúsztam...

 

Mi az átfogó véleményed a hazai szcénáról?

 

Zeneileg úgy érzem, hogy az utóbbi egy évben elkezdtek újra beszivárogni a kissé intelligensebb, mélyebb, húzósabb bassline hangzások clubszinten is, aminek én személy szerint nagyon örülök.

A másik része az már bonyolultabb kérdés...

Természetes, hogy mindenki szeretne játszani valahol aki ezt az utat választotta magának...Mindenki saját maga alakítja...

Ha elég alázatos, türelmes és kitartó vagy akkor előbb utóbb eléred a célodat és te is játszani fogsz!

Én nem csak új zenéket játszom, hanem igenis bemutatom a mostani partygenerációnak azokat a darabokat is amiket még soha nem is hallottak, [ viszont a mai napig nagyon is megállják a helyüket... ] szépen fűszerezve az új megjelenésekkel!

Ezért számít különlegesnek minden szett, hiszen komoly életérzést nyújt mindenkinek!!!

 

Mi lehetne a megoldás szerinted az állóviz felkavarására?

 

Mindenképpen erőltetni kellene az újgenerációs külföldi progressive dj- k előtérbe helyezését, hiszen anno ez volt itthon is a vezető stílus még akkor is amikor már a világ összes pontján a slágerek felé fordult az irány...

Imádtak ide járni a Dj-k, mivel itt még mindíg adhatták azt amit sehol máshol sem!

Olyan darabok születnek manapság amiknek bizony Clubban lenne a helyük!

Nagyon sokan imádják a mai napig is ezt a hangzást itthon!!!

Ezzel valóban fel lehetne kavarni azt a bizonyos " állóvizet " !!!

 

 

Sok sikert a továbbiakban!

 

Nagyon Köszönöm!

Készítette Horváth Gábor és Rács Balázs

Relief biográfia:

2003 óta zenélek. Nagyon sok minőségi kiadványt sikerült összegyűjtenem az évek során. Sok sok privát partyn zenéltem, végül 2008 decemberében eljutottam a Studio – ba ahol Dave Seaman előtt játszhattam 2 órát.

Ezen kívül a Dokk – ban, az U24 - ben ( Loquai warm up ) és több alkalommal a Dereceni Home clubban.

Itt együtt játszhattam Jay Lumen - el, Dandy - vel, Shizuka - val, Lauer & Canard - al és Sanfrancisco Beat - tel is. 

2011 óta vendéglátó vagyok a Pure FM progressive rádióban, ahol a meghívásomra szinte az összes újgenerációs progressive producer & DJ szerepelt már. Darin Epsilon és Derek Howell is a vendégem volt. Szinte mindenkivel baráti kapcsolatban vagyok közülük. 

Rengeteg rádióban szerepeltek a mixeim világszerte. 

2013 ban elkezdtem saját produceri munkámat aminek eredményeképpen a legendás Moshic - nak és RPO - nak is készíthettem már remixet. 

Folyamatosan születnek az újabb és újabb darabok, nincs megállás... 

Stílusaim: Progressive house, Dark progressive house, breakbeat, Psy trance, ambient. 

Elsődleges célom, hogy minél több emberhez eljussanak a munkáim és természetesen szeretek élőben is zenélni, legyen az kisebb vagy nagyobb club, mindenhová nagy örömmel megyek! 

Fontosnak tartom még a naprakészséget és az adott helyzethez való pozitív hozzáállást.

Az oldal története

Itt add meg a weboldalad történetét és hogy miért hoztad létre. A fontos lépések és közreműködő emberek is érdemelnek egy említést.